Waarom lenen we meer dan we denken?

Er zijn veel mensen die niets moeten hebben van leningen en kredieten. Deze mensen zeggen dat het sparen van geld een stuk beter is, omdat je dan een aankoop kunt doen die direct helemaal van jou is. Uiteraard is dit deels waar, maar wat opvallend is, is dat de meeste mensen in deze groep wel degelijk een lening heeft, of een krediet. Zij hebben alleen niet helemaal door dat zij een overeenkomst aangegaan zijn. Waarom lenen we meer dan we denken en waar gaat dit geld eigenlijk heen?

Verborgen leningen

Er wordt veel gesproken over de verborgen leningen. Een mobiele telefoon is een goed voorbeeld. Wil je een mobiele telefoon met een abonnement, dan kun je het toestel direct gratis ophalen. Helemaal mooi, en zeker geen vorm van een lening, toch? Mis. Op het moment dat je de handtekening zet, ga je een overeenkomst aan waarin je overeenkomt dat je de mobiele telefoon in periodes af zal gaan betalen. Je betaalt dus maandelijks voor een toestel dat je al in bezit hebt, en dat is wel degelijk een vorm van een lening.

Er zijn echter nog twee constructies die veel mensen hebben, en waarvan zij zich niet altijd goed realiseren dat het een lening of een krediet is. De meest opvallende is de hypotheek. De aankoop van een huis is duur, maar het feit dat deze lening een onderpand heeft, wil nog niet betekenen dat het geen lening is. Het is een lening die vaak vele jaren doorloopt, gemiddeld een jaar of dertig. Dit is een lening die door veel mensen vergeten wordt, omdat zij dat wel een normale lening vinden.

Wat te denken van de creditcard? Een creditcard is een betaalpas, maar het is tegelijkertijd een vorm van een consumptief krediet. Je kunt altijd en overal betalen, ook wanneer er geen geld op de pas staat. Dat hoeft ook niet. Aan het einde van de maand komt de rekening, met het aanschafbedrag en de rente die verlopen is over de periode tussen de aankoop en het versturen van de rekening. Wel degelijk een krediet dus!

We lenen meer dan we denken

De mensen die tegen het lenen van geld zijn, hebben vaak de bovenstaande drie leningen of kredieten. Het is goed om hier rekening mee te houden. Het feit dat het normale leningen of kredieten lijken, wil nog niet zeggen dat je geen schuld opgebouwd hebt bij een aanbieder. Door een goed overzicht te maken en op te blijven letten, kun je hier vaak ook nog eens veel geld op besparen.