Wat zijn de kosten van geld lenen?

Er wordt de laatste tijd veel geschreven en gesproken over de verschillende leningen die je af kunt sluiten, net als kredieten en hypotheken. Het is echter niet altijd duidelijk waarom de mensen met een lening in de problemen kunnen komen. Het is immers van tevoren al bekend hoeveel er betaald moet worden en op welk moment dat moet gebeuren? Helaas is dit niet altijd het geval en zijn er een aantal valkuilen waar je echt rekening mee zal moeten houden. Wat zijn de kosten van het lenen van geld en hoe kunnen deze kosten behoorlijk uit de hand lopen wanneer er een keertje iets verkeerd gaat?

De standaardkosten van geld lenen

Er zijn mensen die de aflossingen rekenen onder de kosten van het geld lenen. Dat is foutief. De kosten zijn de extra betalingen die gedaan moeten worden voor de lening. De aflossingen vallen daar niet onder, want dit is gewoon het geld dat terugbetaald moet worden aan de verstrekker van het geld. Het is immers geen schenking. Onder de kosten van de lening vallen dus alle extra betalingen die naast de aflossingen gedaan worden. Dit is de rente, maar er kunnen ook administratiekosten gerekend worden, en kosten voor de periodieke betalingen. Legale aanbieders zijn door de wet beperkt in het aantal kosten dat zij mogen rekenen. Aanbieders zonder een vergunning houden zich daar doorgaans niet aan. Zij rekenen relatief lage rentes, maar laten de overige kosten doorgaans aanzienlijk oplopen.

Bijzondere kosten voor een lening

Er zijn banken en instellingen die extra kosten rekenen voor het openen van een lening, zoals een startbedrag. De echt dure leningen en de echte problemen beginnen pas op het moment dat je een betaling niet kunt doen. Wanneer er aan het einde van de maand geen geld is om de betalingen over te boeken, beginnen de kosten hard op te lopen. Omdat er niet afgelost is, blijft de rente doorlopen. Tegelijkertijd wordt er extra rente gerekend over de niet betaalde rente, die daardoor hard oploopt. De herinnering tot betaling moet ook betaald worden, en wanneer dit niet kan gebeuren, lopen de kosten nog veel harder op.

Hier beginnen de echte problemen doorgaans. Wanneer een betaling niet gedaan kan worden en de kosten lopen hard op, dan kan de volgende betaling meestal ook niet gedaan worden, omdat de eerste betaling nog voltrokken moet worden. Wanneer je in deze situatie komt, is het van levensbelang dat je zo snel mogelijk ingrijpt en zorgt dat de achterstanden weggewerkt worden. Anders lopen de kosten namelijk nog veel harder op en wordt het nagenoeg onmogelijk om zelf de problemen op te lossen.