Zekerheid bepaalt vaak de rente

Wanneer het over lenen gaat, vallen de woorden zekerheid en risico meer dan gemiddeld. Daar is een goede verklaring voor. Mensen die geld willen gaan lenen, weten dat zij een bepaalde rente moeten betalen over het geleende bedrag. Dat zijn de kosten van de lening en lopen sterk uiteen wanneer je verschillende aanbieders naast elkaar zet. De reden hierachter is dat verschillende aanbieders naar verschillende punten kijken om een inschatting te maken van het risico. Daar komt nog eens bij dat hogere bedragen vaak lagere rentes hebben dan kleinere bedragen. Dit heeft te maken met de winst die de verstrekker wil maken.

Waar hangt het risico van af?

Eigenlijk is de basis van de rente redelijk eenvoudig. Hoe meer risico de verstrekker van het geld loopt, hoe hoger de rente zal zijn. Heeft de bank of kredietverstrekker veel zekerheid en weinig risico, dan zal de rente een stuk lager zijn. Een voorbeeld maakt dit direct duidelijk. Op het moment dat er 100.000 euro geleend wordt voor een huis die zelf 200.000 euro waard is, door een aanvrager die een hoog inkomen heeft en geen kinderen, dan zal de rente laag uitvallen. Er is nagenoeg geen risico. Het inkomen is er en het onderpand is duidelijk meer waard dan de lening zelf.

Op het moment dat de situatie verandert, verandert de rente ook. Wil iemand 1.000 euro lenen op basis van een zeer snelle lening, maar wil deze niet dat het inkomen nagetrokken wordt en is er een BKR notering, dan wordt de rente juist heel erg hoog. De verstrekker of bank heeft een heel hoog risico. De kans bestaat dat het geld nooit terug zal komen en hiervoor wil de bank zich indekken door een hogere rente te berekenen.

Wat kun je hiermee?

Het is goed om deze basis te kennen, omdat je hier gebruik van kunt maken. Op het moment dat de bank een hoge rente aanbiedt voor een lening, kun je vragen waarom deze rente gekozen is. Kun je aantonen dat het risico voor de bank veel lager is dan de bank zelf ingeschat heeft, dan is de kans groot dat de rente lager uit kan vallen. Wil de bank hier niet aan meewerken, schroom dan niet om verschillende andere banken eens naast de vergelijking te leggen. Wanneer jij duidelijk aan kunt tonen dat het risico laag is, dan moet de rente lager uit kunnen vallen, zeker nu de gemiddelde rentes zelf al relatief laag staan.